fbpx

Varför går jag inte ned i vikt?

Gå ned i vikt – sov mer

Är du en av dem som vill gå ned i vikt? Tränar du och äter bra men får inte de resultat du vill ha? Eller funderar du på att börja träna/träna mer? Kanske ändra din kost? Vänta med att ta beslut tills du har läst hela artikeln.

 

Vissa gör förändringar i kosten, andra börjar träna/tränar mer. Har du någonsin hört någon säga ”Jag ska gå ned i vikt/bli starkare/må bättre… så, jag ska sova mer!!”?

Jag har inte hört det än, och då jobbar jag dagligen med folk som vill göra förändringar i sin livsstil. Dessvärre är det där många skulle behöva börja. Sover vi inte tillräckligt så utsöndrar kroppen hormoner som kan förhindra muskeluppbyggnad och viktnedgång.

 

Förutsättningar lägger grunden till resultat

För att prestera så bra som möjligt så behöver jag ge mig själv så bra förutsättningar som möjligt. Hur ger jag mig själv goda förutsättningar till att äta bättre och få ut mer av min träning? Genom att sova mer och bättre.

 

Forskning har visat att dålig sömn:

  • Ökar hungerkänslor
  • Ökar fettinlagring
  • Ökar sötsug
  • Minskar ämnesomsättningen
  • Försämrar kognitiv förmåga
  • Försämrar prestation
  • Ökar risk för livsstilsrelaterade sjukdomar

 

Övertygad än? Om inte. En studie* visade att en natt med 5,5 timmars sömn jämfört med 8,5 timmars sömn ger en minskad fettförlust med 55% och en ökad muskelförlust med 60%. Det efter en natts sömn. Lägg då ihop en livsstil där du antingen sover 5,5 timmar varje natt jämfört med att sova 8,5 timmar varje natt.

 

Nu är det dags. Vilket beslut tar Du för att förbättra din kropp, ditt välmående, ditt liv?

Lycka till!
Micha Bakker, PT och kostrådgivare på True Workout

 

*Nedeltcheva AV et al. Insufficient sleep undermines dietary efforts to reduce adiposity. Ann Intern Med. 2010.