fbpx

Träning efter förlossning och graviditet

Träning efter förlossning och graviditet

Som nybliven mamma kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att komma igång med sin träning efter en förlossning. Kroppen har genomgått både generella förändringar men också specifika förändringar beroende på var kvinnas graviditet. Vad får jag göra? Hur ska jag komma igång? När är det okej att börja konditions- och/eller styrketräna?

I och med att varje graviditet är unik så finns det inget exakt svar. Det vanligaste är att du kan påbörja din träning efter en diskussion med barnmorska, vilket brukar vara på efterkontrollen runt 8 veckor efter förlossning. Av erfarenhet vet vi att de flesta kan påbörja fysisk aktivitet på rätt nivå mellan 4-12 veckor efter förlossning.

träning efter förlossning

Efter att ha hjälpt 100-talet nyblivna mödrar med träning efter förlossning så vet vi att det är viktigt för alla att hitta träning på just sin nivå. Det handlar om att hitta rätt träning som hjälper till att stärka upp bäckenbotten, muskulaturen kring höft-, bål- och ryggmuskulaturen.

Vinsten av att att bygga en stark ”mammakropp” är att förhöja livskvalitén. Vi vill att alla mammor ska kunna bära sitt barn utan värk eller smärta, ha energi till att kunna leka med sitt barn och kunna skapa kvalitetstid för sig själv genom just träning.

 

Vår rekommendation:

När du går på efterkontrollen be din barnmorska känna på din bukhinna. Om din bukhinna är väldigt slapp är det viktigt att lägga mycket energi på knipövningar och börja väldigt lugnt med den vanlga träningen. Har du en snabb återhämtning kan bukhinnan ha hunnit bli ganska fast redan nu och du är lite mindre begränsad. Men kom ändå ihåg att inte fokusera på att komma i form igen utan att bygga upp funktionen av kroppen igen. Jobba med bäckenbotten och börja långsamt.

Om du är osäker på vad du kan eller får göra rekommenderar vi dig att kontakta oss. Du kan ringa, maila eller komma förbi någon av våra lokaler för en kostnadsfri konsultation där vi kan prata mer om mammaträning och om vad just du behöver.

 

Vi erbjuder barnvagnsträning i grupp utomhus och året runt 5-6 dagar i veckan samt personlig träning för nyblivna mammor.

träning efter förlossning