fbpx

Träning efter kejsarsnitt

Kejsarsnitt och träning

Hur är det med träning efter kejsarsnitt? Vid planerade och i många fall även vid oplanerade kejsarsnitt skär man inte i magmuskulaturen, men däremot i nervtrådar. Detta kan göra det lite svårare att få kontakt med magmuskulaturen och känseln i huden blir påverkad. Skillnaden är att det kan ta något längre tid att aktivera området än vid vaginal förlossning. Muskelstyrka innan och under graviditeten spelar roll här samt antal graviditeter.

Träning efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt ska man, med tanke på operationsärret, vara försiktig med att belasta och lyfta tungt och därmed inte lyfta saker tyngre än bebisens vikt de första veckorna. Vi brukar rekommendera att man avvaktar med träning till ca 8 veckor efter operation. Detta är givetvis individuellt och bör kollas med barnmorska på efterkontrollen. Träning för de inre magmusklerna kan påbörjas tidigare.

I övrigt skiljer sig inte rehab och träning så mycket vid kejsarsnitt som vid vaginal förlossning. Det handlar om ta allt i lugn takt och känna efter själv. Gör något ont eller helt enkelt inte känns bra så ska man avvakta med den övningen. Jobba sakta och säkert och ge tid för magmusklerna växa ihop. Övningar att undvika är sit-ups, crunches och andra övningar som belastar de raka magmusklerna. Övningar som är bra och som belastar de inre magmusklerna är knipövningar och stabiliseringsövningar.

Tips för träning efter kejsarsnitt:

  • Börja lugnt och öka gradvis.
  • Träna inifrån och ut, d.v.s. inre magmusklerna först.
  • Vänta med hopp och löpning tills du byggt upp den inre magmuskulaturen. Stäm av med din barnmorska innan.
  • Träna upp styrka i axlar, skuldror och rygg för att orka bära ditt barn utan att belasta ryggen på fel sätt.
  • Träna först och främst med kroppen som belastning.
  • Undvik och var försiktig med pressar ovanför huvudet och rörelser med vikter långt ifrån kroppen.
  • Ha alltid bålen aktiverad i alla övningar.

Här kan du läsa mer om träning efter graviditet.

 

Mamma Start

På True Workout kan du få individuell hjälp med din träning efter kejsarsnittet. Mamma Start är fem tillfällen med en personlig tränare där du får hjälp att hitta kontakt med magmuskulaturen och hjälp med din träning på ett tryggt och utvecklande sätt.

Mammaträning i grupp

Vi erbjuder även träning för nyblivna föräldrar där vi anpassar träning utefter dina förutsättningar. Träning sker utomhus och blandar rörlighet, styrka och kondition.