fbpx

Träningstips

Träningstips

Träningstips för dig som vill få ut det mesta av din träning, för dig som vill komma igång eller hitta inspiration för dig som vill nå dina mål och för dig som vill gå från slentrianmässig träning till en ny livsstil. Här kommer våra bästa träningstips från våra personliga tränare:

Målbild

Vad är ditt långsiktiga mål? Vad är ditt kortsiktiga mål för denna vecka eller månad? Att ha ett mål gör dig mer motiverad och fokuserad. Måste man ha ett träningsmål? Nej, egentligen inte, men fundera ut vad du har för mål i övrigt i livet, vara frisk länge, orka leka med barn och barn barn hela livet, nå ett karriärsmål? Alla dessa mål kräver en god hälsa och ju bättre fysiskt och psykiskt välmående, desto större chans att du uppnår dina livsmål.

träningstips

Tänk igenom varför du tränar

Det här kanske känns som det flummigaste tipset men är förmodligen vårt viktigaste träningstips. Fundera på: Hur mår du när du tränar? Varför tränar du? Varför vill du uppnå just detta mål? Ett varför ska vara kopplat till en positiv känsla. Att ha ditt varför gör det lättare för dig att gå till träningen även när motivationen sviktar. Motivation är överskattat – om du frågar någon som tränar varje dag så är de inte jämt motiverade, men de vet varför de tränar och precis som med tandborstning behöver man inte fundera på om man verkligen ska orka göra det de dagar man är extra trött.

Periodisering

Titta på dina kortsiktiga och långsiktiga mål och lägg upp en träningsplan och träningsprogram så att du både kan nå dina mål men också för att hitta rutiner till din träning. Ha en plan där du varierar träningen, trappar upp emellanåt samt lägger olika fokus beroende på målbild. Läs mer om träningscenter här.

Ta hjälp med din träning

Periodisering, träningspass och målbild kan vara svåra att lägga upp själv. Ta hjälp av ett proffs för att lägga upp din plan och kanske även dina träningspass. Träna med en PT. Har du provat tidigare men inte lyckats? Tränar du i perioder och kommer av dig i ännu längre perioder? Investera i detta. Du kommer aldrig att ångra dig.

Skapa en träningsrutin

Träning, precis som sömn och mat är inte något vi kan göra en gång eller i en period och sen är vi klara. Det är underhåll som vi bör göra livet ut. Planera in dina träningspass i kalendern. Träna gärna vid samma tidpunkt varje dag för att skapa en rutin, så som att borsta tänderna eller äta lunch. Vi lovar, då kommer träning bli en livsstil.

Sov ordentligt

Att inte vara utvilad gör att träningen kan kännas jobbig. Många gånger slutar man att träna för att man tror att man tycker det är tråkigt när det i själva verket handlar om att man saknar energi. Vill du gå ned i vikt då är dessutom sömnen jätteviktig. Du kan träna varje dag och ändå inte gå ner ett gram om du har sömnbrist.

Ät ordentligt

Fyll kroppen med rätt bränsle. Precis som med sömnen kan otillräcklig eller dålig kost göra att du omedvetet saknar energi till att gå och träna.

Gå inte ut för hårt när du sätter igång med din träning

När man väl bestämt sig för att komma igång med träningen är det lätt att man gör för mycket. Börja lugnt och öka successivt. Periodare börjar oftast alldeles för hårt, man är lite för taggad och det resulterar ofta i att man blir sjuk, skadar sig eller tycker det är för jobbigt. Det här träningstipset är verkligen viktigt och tål att upprepas: gå inte ut för hårt!

Träna med en vän

Boka gärna in några träningspass med en kompis. Det är roligt och gör att träningen känns varierande. Studier visar att träningssällskap är en av största faktorerna till att vi håller i träningen.

Lär dig träna rätt

Kunskap är makt! Lär dig tekniken rätt för att få ut maximal effekt av din träning. Med rätt teknik undviker du också skador och smärtor.

Fler träningsklasser eller vill du ha personlig hjälp?

olika klasser

 

 

träningstips