fbpx

Träna optimalt, inte maximalt!

Träna optimalt

”Träna optimalt, inte maximalt” är ett sätt att uttrycka den hederliga visdomsklyschan ”kvalitet före kvantitet”. För att optimera vår fysiska utveckling så använder vi på True Workout en progressionsmodell som går enligt följande steg:

Teknik – Belastning – Mängd.

Om lite är bra måste mycket vara bättre

Om det är starkt att lyfta 100 kg är det starkare att lyfta 150 kg. Att lyfta 200 kg måste alltså vara jättestarkt. Att springa en mil är bra och att springa två mil är längre (=bättre) därför måste 3 mil vara superbra. Eller?

Det är vad de flesta av oss tror. Om man adderar mer större belastning eller springer längre distanser så utvecklas man. Det är inte omöjligt, men att utgå från att volym är första (och enda?) steget till utveckling är vad som alltför ofta leder till en platå och i värsta fall skador.

Alla känner någon, eller är den, som en eller flera gånger ”påbörjat sitt nya liv” och gjort det utifrån tanken ”jag ska komma i bra form och bli stark. Jag ska träna mer, hårdare och oftare”. Och hur många gånger har inte den personen misslyckats. Avbrutit sin satsning av en eller annan anledning?

Om lite är bra då måste mycket vara bättre, eller hur? Nej! Vad folk gör när de vill göra en förändring är alltså att de ökar volymen på sin träning, vilket är fel. Nu ska vi förklara varför.

Progressionspyramiden

träna optimalt

Steg 1 – Teknik

Om du vill bli stark i en knäböj så måste du först lära dig göra en knäböj. Vill du bli en god löpare behöver du först lära dig en god löpteknik. Det låter självklart, det är självklart. Vi tar knäböj som ett exempel.  Vill man bli stark i knäböj så behöver man först lära sig att göra en korrekt knäböj. Dels för att minimera skaderisken (hur många motionärer sitter inne på löparknä, hopparknä, tennisarmbåge, hälsporre m.m.?) och dels för att göra rörelsen så effektiv som möjligt. När man har en fullgod teknik så går man vidare till steg 2.

Steg 2 – Belastning

Efter att ha anskaffat sig en god teknik så börjar vi att addera belastning till övningen. I detta fall skulle det kunna vara en skivstång med vikter eller ett hopp. Tekniken skall fortsatt vara god för ett säkert och effektivt utförande. När man väl klarar av att bibehålla en god teknik med belastning går man vidare till steg 3.

Steg 3 – Mängd

NU adderar vi volym till träningen. Nu gör vi om den belastande knäböjen flera gånger. För de flesta kommer alla 3 stegen att finnas under ett och samma träningspass. Skillnaden är var den större delen av tiden bör spenderas. Det är helt individuellt och utgår från var och ens förutsättningar och målsättningar.

Det som folk oftast börjar med är alltså det sista steget, mängd. Det är inte så konstigt att folk antingen skadar sig eller hamnar i platåer när de tränar med en ineffektiv och skadlig teknik. Och vad kommer med skador och bristande utveckling? Motivationsbrist. Kroppen säger aj och utvecklingen står stilla. Helt plötsligt är det inte så kul att träna. Det är förståeligt och tyvärr alltför vanligt.

Varför är det så vanligt?

Vi tror att anledningarna till detta huvudsakligen är två. En av anledningarna är att folk helt enkelt inte vet bättre. Man tror helt enkelt att det är rätt väg att gå och det är förståeligt. Det är vad man allt som oftast får höra från media. Lägg därtill om lite är bra så måste mer vara bättre-tänket så låter det logiskt. Den andra anledningen tror vi är att man vill ta genvägen till framgång. Hur många är beredda att faktiskt spendera månader med timme efter timme av rörlighetsträning, teknikträning och träning med lätt belastning? Inte så många. Även om det skulle betyda att deras utveckling skulle vara konstant stigande i resten av livet.

Hur optimerar jag min träning?

Vill du se en konstant utveckling hos dig själv? Vill du undvika skador och krämpor som håller dig borta från träning (och därmed utveckling)? Vill du träna optimalt? I så fall ta hjälp av våra coacher/PTs under veckans träningspass. Fråga om du är osäker på ditt utförande (teknik), om du är redo att ta dig an nästa nivå (belastning)  eller om du osäker på om är redo att maximera din prestation (mängd).

Lycka till!

 

 

Behöver du hjälp med att träna optimalt? Boka en kostnadsfri konsulation.