Vad är protein?
Protein består av kedjor av aminosyror. Man kan likna det vid alfabetet där en aminosyra representerar en bokstav. Flera bokstäver/aminosyror bildar ord/proteiner. Längden på dessa kedjor kan variera mellan två och flera hundra aminosyror. Det finns 8 st aminosyror som är essentiella, av 20 st, vilket betyder att kroppen inte kan tillverka dem utan att vi måste få i oss dem från kosten. När man talar om fullvärdigt protein så menas det att proteinet innehåller alla de 8 essentiella aminosyrorna. Alla animaliska proteinkällor är fullvärdiga medan proteinet från vegetabiliska källor (soja, baljväxter, svamp m.m.) inte är det. Därför är det extra viktigt för vegetarianer att vara extra noga med hur de sammansätter sin kost då kombinationer av dessa källor tillsammans kan utgöra en fullvärdig proteinkälla.
Hur får jag i mig proteinkällor?
Kvalitativa (och fullvärdiga) källor till protein är:
Kyckling
Kalkon
Anka
Nötkött
Fläskkött
Vilt
Skinkor
Torsk
Tonfisk
Makrill
Lax
Bläckfisk
Keso
Kvarg
Ost
Ägg
Varför skall jag äta protein?
Protein är kroppens byggstenar. Under belastning (träning, jobb och livet i allmänhet) så bryter vi ned musklerna och proteinet är då byggstenarna som reparerar vävnaden samt gör den starkare inför kommande belastning. Utöver det så bilder de vår arvsmassa, flertalet former av hormoner och enzymer samt signalsubstanser i hjärnan. De bygger även upp strukturen i cellerna, huden och håret. Proteinet bygger vidare upp musklerna, vårt immunförsvar och receptorer. Kort och gott, vår kropp är uppbyggd av proteiner och det behöver därför tillföras proteiner för att upprätthålla och utveckla våra kroppar.