fbpx

Kost och hälsa

Kost och hälsa

Vi tror inte bara på träning, vi tror också på god kost, hälsa, frihet och lycka. Vår kost är en stor del av att leva ett hälsosamt och lyckligt liv. Vi tror att det vi äter antingen kan göra oss sjuka eller göra oss starka, friska och vackra. Den mat vi äter idag lägger grunden till vår psykiska hälsa och vår fysiska prestation. Vad är bra mat? Varför är det bra?

Vad och hur ska jag äta?

Hälsa och prestation är en konstruktion av träning, återhämtning och näring. Näring är byggstenarna som ger förutsättningar för ett hälsosamt liv. Ultimat hälsa och välbefinnande behöver kvalitativ näring. Vi rekommenderar därför en balanserad kost med naturliga råvaror. Vad just du skall äta och i vilka mängder beror på din målbild. Det finns ingen quick-fix. Vår kost påverkar vår hälsa i allra högsta grad och bör inte baseras på kortsiktiga dieter. Det handlar om att hitta en balans och en livsstil som fungerar för dig livet ut. Det finns inte heller en one-size-fits-all. Varje person har olika förutsättningar och svarar olika på olika livsmedel. Tränar du? Är du överviktig? Lider du av diabetes? Vilken diet är bäst för mig? Ta reda på vad som fungerar för dig! Nedan kan du läsa vår generella rekommendation.

Äta för att leva eller leva för att äta?

Fundera på frågan ovan och gör ett medvetet val!
Kom ihåg att det du äter påverkar dig men också vår planet.
Nedan kommer lite rekommendationer och ett ställningstagande från vår sida.

Ät rent

När du äter bearbetade livsmedel, skräpmat, eller någon typ av konstgjorda livsmedel så lagrar du gifter från dessa livsmedel i din kropp. Dessa gifter lagras i fettvävnaden så att de inte orsakar skada. När befintliga fettdepåer är fyllda med gift så skapas nya fettdepåer för att kunna lagra nya gifter. När du lagrar dessa toxiner i din fettvävnad så innebär det att du inte kommer att kunna använda överflödigt fett i kroppen som bränsle eftersom det skulle innebära att dessa skadliga gifter skulle komma ut i systemet och med stor sannolikhet göra dig sjuk. Det är viktigt att förstå detta koncept, eftersom denna ohälsosamma cykel ger upphov till en kaskad av problem. Vår rekommendation är att du så långt det går äter ekologiskt och närodlat, för dig, din omgivning och vår planet.

Tillfredsställ dina behov

Vilket behov tillfredsställer du? När du äter bortom gränsen för mättnad, så kommer du sätta igång ett föråldrat överlevnadsprogram från den tid då maten var knapp. När våra omedelbara behov är tillfredsställda omvandlas resten till fett. Detta fenomen sker med alla typer av livsmedel, både bra och dåliga. Vad har du för mål och behov? Vår rekommendation är att du gör val gällande din kost som täcker dina behov, går i linje med din målbild och som fungerar på sikt för dig och vår planet.

Tallriksmodellen – Följ till 100%, 80% av tiden

Vi föreslår att äta den grundläggande Paleo dieten 80-90% av tiden. Tallriken bör bestå till 40 % grönsaker och ytterligare 40 % bör utgöras av någon form av animalisk föda (kött, fågel, ägg, fisk, skaldjur). Frukt bör utgöra 10 % och skall i första hand bestå av bär. Använd gärna EWG (Environmental Working Group) riktlinjer för att lära dig vilka frukter och grönsaker som bör vara ekologiska för att undvika de flesta kemikalier och bekämpningsmedel. Kött och ägg ska vara ekologiska och frigående. Fiskar behöver vara vildfångade och endast konsumeras en gång i veckan p.g.a. de giftiga halterna i dagens fisk, även om det är vildfångad. Ta ca 3 gram av god kvalitet omega-3 fiskolja varje dag. (Din hjärna och dina vänner kommer att tacka dig!). Mejeriprodukter bör vara i form av ost och gärna färsk. Obehandlad mjölk (antingen från getter eller kor) från rena, ansvariga gårdar är den enda mjölk vi stöder. Mandelmjölk eller kokosmjölk är ett bra substitut. Kom ihåg att komma i form på ett sätt som förbättrar din hälsa och fysik innebär ofta att ändra olika aspekter av din livsstil. I stället för att gå på en diet, ät på ett sätt som stöder vad du vill se i spegeln och vad du vill göra i ditt liv. Gör ett aktivt livsstilsval.

Behöver du hjälp på vägen kontakta oss för en kostnadsfri konsultation.

PROVA IDAG

kost