fbpx

Konditionsträning

Konditionsträning – förbättra din kondition

Konditionsträning – Har du funderat på att börja konditionsträna? Tycker du att det är svårt att motivera dig, svårt att veta hur eller helt enkelt inte orkar börja konditionsträna?

Att det är viktigt att ha en stark och stabil kropp känner vi alla till. Du kommer långt med styrketräning. Du stärker din kropp och får en stark muskulatur, ökad rörlighet och smidiga leder. Men att konditionsträning ger mer än bara ork att gå uppför trappor eller springa till bussen är det många som glömmer bort. Konditionsträning är bra för ditt hjärta och dina andra inre organ eftersom det förbättrar din syreupptagningsförmåga. Utöver förmågan att ta upp syre förbättrar konditionsträning också blodcirkulation, lungkapacitet och spänst. Om man tränar regelbundet blir även humöret bättre och det har visat sig effektivt mot depressioner.

Om du lägger tid och motivation på träningen får du en bättre syreupptagningsförmåga. Vilket gör att din kropp får det lättare att tillgodogöra sig annan träning också. All typ av träning leder till en ökning av muskelstyrka i kroppen vilket dessutom ökar fettförbränningen. Träning för konditionen förbättrar helt enkelt din hälsa enormt och gör ditt liv bättre och längre.

konditionsträningKonditionsträning – Hur tränar vi upp vår kondition?

Konditionsträning kan göras på oändligt många sätt:

  • Löpning
  • Cykling
  • Simning
  • Promenad
  • Dans
  • Kampsport

..eller utöva någon annan idrott. Intensiteten och längden på aktiviteten påverkar vår kondition och fysik i mer eller mindre grad. Intervallträning har på senare tid blivit ett mycket populärt sätt att träna sin kondition på eftersom det är tidseffektivt. Intervallträning är också en metod som får mycket stöd av forskningen. Intervaller betyder att du bryter ner aktiviteten i olika intensitetsnivåer. Det betyder att aktiviteten består av en aktiv period följt av en återhämtningsperiod. Intervaller kan mätas i tid eller avstånd och du kan bestämma själv vilken nivå och vilken längd du lägger ansträngningsnivån på. En väldigt populär variant av intervall är Tabata som uppfanns av DR. Izumi Tabata. Den totala arbetstiden är fyra minuter och bryts ned i åtta stycken intervaller om 20 sekunder högintensiv aktivitet följt av 10 sekunder vila.

Ju oftare, desto bättre för konditionen!

Om du vill förbättra din syreupptagningsförmåga så gäller det att träna och öva. Det innebär att om du vill bli bra på något så behöver du göra den saken ofta. Det är bättre att du gör något lite och ofta än länge och sällan. Det vill säga, träna hellre på din kondition 20 minuter varannan dag än 1,5 h en gång i veckan.

Hur tränar jag upp min kondition?

Gör något som höjer din puls gör din andning häftigare. Om du, som nämnt ovan, ska göra något ofta så behöver du hitta något du tycker är roligt. Vi rekommenderar att träna med en grupp eller med en kompis för att öka motivationen och för att peppa varandra när det blir jobbigt. Går du med i en grupp får du också lättare att hitta rutin och upprepa din träning regelbundet. Dessutom får du hjälp av någon som ger dig kunskap och redskap att förbättra din kondition.

Vill du ha hjälp med din uthållighetsträning?

På True Workout bedriver vi ständigt varierande träning där uthållighetsträning är ett stående inslag. En tredjedel av varje träningspass på vår utomhusträning är speciellt inriktad på just konditionsträning.

Vi rekommenderar framförallt vår utomhusträning (Outdoor). Självklart kan vi hjälpa dig med personlig träning också där vi helt kan individanpassa passen efter dina mål.

Börja konditionsträna

Kontakta oss på True Workout när du känner att du vill ha hjälp och pepp till att börja konditionsträna. Vi vet att konditionsträning kan vara jobbigt, eller till och med tråkigt, men vi vet också hur man gör den rolig och vad som kommer få dig att lyckas!

Tel: 08-55 10 99 33

E-post: info@trueworkout.se