Klimatsmart mat för en hållbar hälsa och planet
Idag överkonsumerar vi det mesta och befolkningen ökar dramatiskt. Idag bor det cirka 7 miljarder människor på jordens yta, och prognoserna säger att vi kommer att vara dryga 10 miljarder år 2050. Dagens konsumtionsvanor är ohållbara för planeten, men också vår hälsa. Samtidigt som vi utarmar planetens resurser ökar fetman runt om i världen, mycket av denna utveckling kan vi påverka genom att förändra vårt moderna sätt att konsumera mat. En av de största klimatbovarna är kött och i synnerhet kött från idisslare. Detta betyder inte att du behöver utesluta kött, vi uppmanar att minska mängden och satsa på mer kvalitativt kött.
Visste du att?
- Svenskarnas köttkonsumtion har dubblerats sedan 1970-talet.
- I dag äter svensken 50-55 kilo kött per person och år.
- Potatis är ett av de livsmedel som har minst klimatpåverkan.
Det är inte svårt att göra rätt. Följ de här kostråden för mer klimatsmart mat så har du kommit en bra bit på vägen:
- Ät mer grönsaker, baljväxter och rotfrukter.
- Ät mindre kött.
- Undvik tomma kalorier.
- Undvik processad mat.
- Släng mindre.
- Våga fråga.
För mer kunskap och inspiration klicka på länken för att ta del av Världsnaturfondens ”köttguide”.
VILL DU STÖTTA WWFs ARBETE?
Klicka här och donera valfri summa.