fbpx

D-vitamin – Sol på burk

På senare tid har D-vitamin, tillsammans med omega-3, fått mycket uppmärksamhet i både forskningsvärlden och i kvällstidningarna. Mer och mer framstår detta så kallade ”solpiller” som ett kosttillskott som alla vi som lever på de norra breddgraderna bör ha i sitt skafferi.

Vad är D-vitamin?

D-vitamin brukar vi vanligast få i oss via solen då solen aktiverar en inaktiv form av D-vitamin (D1 och D2) och omvandlar dem till D3 i huden. Vitamin D3 är alltså den aktiva formen av D-vitamin. D3 är egentligen inte ett vitamin utan ett hormon som påverkar i stort sett alla celler i kroppen genom att ändra uttrycket i dina gener.

Brist på vitamin D3 är kopplat till väldigt många sjukdomar och hälsoproblem som exempelvis övervikt, diabetes, astma, depression, psoriasis, reumatism och vanlig förkylning.

Hur får jag i mig D-vitamin?

Om du är en person som inte vistas tillräckligt mycket i solen under sommarhalvåret eller om du ofta är ”för” påklädd eller använder solskydd så är det lätt att kroniskt brist på D3 uppstår. Det som då kan hända (och händer för många i dagens samhälle) är att du år efter år känner dig trött, ökar i vikt och börjar dra på dig skador och sjukdomar som aldrig riktigt vill ge vika. Sedan det tidiga 80-talet när läkare började rekommendera solkrämer och försiktighet för solljus så har en explosionsartad ökning av autism, ADHD, astma, allergier och övervik skett. Det finns inget som bekräftar sambandet men tanken på att D3 kan påverka så mycket är intressant. D-vitamin får vi framförallt i oss genom solens strålar men kan även intas via livsmedel. De få livsmedel (ägg och mjölkprodukter) som innehåller D-vitamin har dock en så låg dos att det intaget endast gör en marginell skillnad.

Hur framställer kroppen D3 från solljus?

När solen (UVB-strålningen) träffar huden omvandlas D1 och D2 till D3. Från dess att solen träffar huden kan det ta upp till 48 timmar innan huden absorberat majoriteten av det omvandlade D3. Det betyder alltså att om man tvättar sig med tvål efter att ha varit ute i solen så kan man lätt tvätta bort stora delar av det D3 som kroppen skulle kunna absorbera. Att bara duscha eller bada i vanligt vatten kan tvätta bort omkring 30%.

D-vitamin och sjukdomar

Börjar man ögna igenom de studier och rapporter som finns där kronisk brist på D-vitamin är en gemensam nämnare hittar man långt över 50 kända sjukdomar och relaterade problem. Bland dessa kan vi se starka samband till bland annat fetma, depression med mera. Så troligt är att ett ökat intag av vitamin D3 skulle kunna sig ha god effekt, både direkt och indirekt, motverka detta.

d-vitamin

Effekten av D-vitamin 

I och med att D-vitamin påverkar vårt genuttryck så är det svårt att påvisa specifika effekter av D-vitamin men dessa effekter tror man att D-vitamin kan ha:

–          Ökad energi (främst under vinterhalvåret)

–          Ökat välmående och minskad vinterdepression

–          Ökat motstånd mot förkylning och sjukdomar

–          Minskad reaktion av autoimmuna sjukdomar (reumatism, allergi, fibromyalgi)

–          Starkare ben

–          Förbättrad sömn

–          Förbättrad kroppssammansättning

Rekommenderat intag

Den aktiva formen D3 tas bäst upp tillsammans med en mindre mängd fett. Därmed är det troligtvis bäst att ta D-vitamin i samband med en av dagens större måltider. D-vitamin har även en uppiggande effekt och bör därmed intas på förmiddagen eller tidig eftermiddag för att undvika svårigheter med sömnen hos de som är känsliga.

Observera att dessa rekommendationer främst baserar sig på både rapporter och självstudier från flertalet av världens ledande experter på D-vitamin samt till viss del från de studier som påpekar en läkande effekt från D3.
Eftersom kroppen själv kan producera omkring 10,000 IE per dygn under perfekta omständigheter är en bra dos omkring 4000 till 12,000 IE/dagligen , beroende på kroppsvikt,  eller åtminstone de dagar du inte är ute och får sol -för att upprätthålla bästa möjliga hälsa.

                        d-vitamin

Läs mer om kost eller kostrådgivning.