fbpx

Core träning

Core träning

Core träning är mer än bara muskelträning. Core betyder kärna på engelska och innebär alltså träning för kärnan av din kropp, det vill säga bålmuskulaturen. De flesta relaterar core träning till sit-ups och punktförbränning. Men core är inte bara magträning utan handlar också om att stärka upp ryggens muskulatur. Genom att träna bålmuskulaturen så stabiliserar vi upp musklerna kring ryggraden och vi skyddar oss mot skador och smärtor som kan komma med tiden eller av andra yttre påfrestningar.

I dagens stillasittande samhälle ökar ryggproblematiken och rygg-, nack-, axel- eller höftsmärtor hör mer till vanligheterna än till undantagen. Stärker vi upp vår core minskar vi risken för att råka ut för sådana smärtor. Vi bygger helt enkelt upp ett skydd att falla tillbaka på.

Core träning hemma

Träna upp bålen kan vi göra vart som helst – hemma, på gymmet eller utomhus. Det finns många olika övningar som vi kan använda oss av, däribland:
Hollow body
Jack knife
Plank
Superman
Backraises
Mountain climbers
Hip thrusters
Leg raises
etc

Dessa övningar är bara ett axplock och de kan varieras i all oändlighet. Vi kan förenkla och försvåra dem samt ändra mängd, belastning och intensitet. Det viktiga dock när man utövar bålträning och all annan träning för den delen är att vi utför övningarna med rätt teknik så att vi inte belastar fel. Fel belastning, speciellt när vi har vikter, kan istället ge motsatt effekt och ge oss smärtor och problem. Se därför till att alltid aktivera bålen under tiden samt ta reda på vilken teknik som behövs.

Core träningsprogram

Har du ont i ryggen eller annan värk? Vill du ha hjälp med att bli stark i bålen? Vi kan hjälpa dig med ett core träningsprogram som du kan utföra tillsammans med oss, på gymmet eller hemma. Boka in en gratis konsultation så att vi kan få höra din målbild och dina förutsättningar och därefter hitta den bästa lösningen för dig. Läs gärna om Birgittas berättelse om hur hon fick tillbaka sitt liv efter 25 år av ryggvärk genom Core Träning.

Boka Tid

 

core träning