fbpx

Börja träna

Tips för att börja träna

Börja träna kräver ofta lite kunskap och motivation. Vad som fungerar är beroende av vad man har för mål, förutsättningar och tidigare erfarenheter. Träning kan lätt förknippas med obehagskänslor så som ångest, stress och osäkerhet men det kan också vara alldeles underbart. Det gäller att ta sig tid att analysera noga vem man är och vilka mål man har med sin träning men också titta på förutsättningar och tidigare erfarenheter.


Varför ska jag börja träna?

Träning kan utföras i många olika former och ger stora hälsofördelar, oavsett hur den genomförs. Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till ökad livskvalitet och en starkare allmänhälsa. I kombination med en balanserad kost och tillräcklig återhämtning kan träning hjälpa till att bygga en stark fysik och förbättra flera aspekter av hälsan.

Några av de positiva effekterna inkluderar förbättrad muskelstyrka, ökad fettförbränning, bättre ämnesomsättning och ökad uthållighet. Träning kan också förbättra insulinkänsligheten, öka syreupptagningsförmågan, sänka blodtrycket och minska mängden skadliga blodfetter. Dessutom stärker den lederna, motverkar benskörhet och bidrar till en bättre fysisk funktion.

Utöver de fysiska fördelarna har träning även stor betydelse för den mentala hälsan. Det kan lindra depression, minska stress och ångest, samt förbättra det allmänna välbefinnandet – vilket gör det till en ovärderlig investering i både kropp och själ.

 

Steg 1
Hur kommer jag igång?

Ta dig tid att göra det rätt från början, så slipper du börja om.
När man formulerat någon form av målbild bör man ställa sig frågan varför man har just denna målbild, vilket värde den tillför och hur den får oss att känna? Många tar förhastade beslut i jakten på snabba resultat och tvingas göra om jobbet flertalet gånger. Risken är att man ger upp på vägen och fördömer all träning, samt tappar hoppet om en bra hälsa och stark fysik. Vårt råd är att du en gång för alla tar dig tid att fundera igenom detta ordentligt och ta gärna hjälp av någon med kunskap och erfarenhet.

 

Steg 2
Vad ska jag göra?

Nästa steg i processen är att analysera vilka träningsformer som passar dig bäst, vilken nivå du bör börja på, hur ofta du bör träna och hur mycket återhämtning som behövs. Att välja rätt kost som stödjer dina mål är också en viktig del av processen.

Det blir betydligt enklare att fatta dessa beslut om du har en tydlig och väl definierad målbild. Om du känner dig osäker eller behöver stöd, rekommenderar vi att du kontaktar en personlig tränare. En PT kan hjälpa dig att kartlägga dina behov och skapa en plan som är skräddarsydd för just dig – en perfekt start på din träningsresa.

 

10 tips för att komma igång med ditt träningsprogram

 1.      Planera

Vi är världsbäst på att sammanställa ”att göra listor” men vi gör sällan kompatibla ”att vara listor”. Kom ihåg att du bör vara och agera på ett visst sätt för att lyckas göra det som står på din ”att göra lista” Exempelvis bör du vara strukturerad och ordningsam för att schemalägg dina pass. Var konsekvent och skriv upp dem i din kalender. Se till att träningen blir en del av ditt liv. Det är för ditt eget välmående som du gör det här.

2.      Ha tålamod

Ett av de vanligaste misstagen är att vilja för mycket för fort. Träning sker gradvis. Acceptera att det är regelbunden träning som ger bäst resultat.

3.      Införskaffa det allra viktigaste

Utomhusträning är väldigt enkel och ren. Ändock kan ett par bra träningsskor och bekväma träningskläder göra hela upplevelsen bättre.

4.      Våga be om hjälp

Alla är noviser i något ämne. Vet du inte hur du ska ta nästa steg i din utveckling, eller har du problem med att få kosten att fungera? Fråga en av våra coacher. Vi sitter på massvis med kunskap som vill nå ut med, så våga fråga.

5.      Slarva inte med maten

Maten är A och O. Den ger oss energin att genomföra ett bra träningspass som i sin tur utvecklar oss och tar oss närmare vårat mål. Kosten ser till att reparera kroppen emellan träningspassen.

6.      Variera din träning

Tänk på att hela kroppen vill bli underhållen. Styrka och kondition, hjärta och skelettmuskulatur och inte minst vår hjärna. En varierad träning hjälper i skadeförebyggande syfte och är utvecklande fysiskt och mentalt.

7.      Vila

Lika noga som man är med träningen och kosten bör man vara med sömnen. De är de tre grundpelarna till en välmående kropp och ett välmående sinne. Det är under sömnen som vår kropp reparerar sig bäst och ger oss förutsättningar för att prestera efterföljande dag.

8.      Spring inte igenom smärta

Värker det? Då kan du fortsätta med ett vaksamt öga. Smärtar det? Stanna upp! Om det smärtar så är det en signal från kroppen att detta inte är något den vill utsättas för för tillfället. Lyssna på kroppen! Ett steg tillbaka idag kan ge två steg fram imorgon.

9.      Var avslappnad

En avslappnad inställning till träningen och till livet är viktigt. Stress är en faktor som kan sätta käppar i hjulet för dig. Ta ett par djupa andetag när du känner att stressen börjar komma. Stress försämrar fettförbränningen och kan påverka prestationen negativt.

10.  Ha roligt!

Den bästa träningen som finns är den som blir av och den träningen som blir av är den som man blir glad av. Det ska vara lustfyllt att gå till ett träningspass. Det här gör du för din egen skull. För att du ska må bra. Blod, svett och tårar? Glöm det! Här skrattar vi oss till det liv vi vill ha.

 

Boka ett möte och börja träna med våra kunniga PTs!

Boka konsultation

 

Börja träna på nätet

Vi har också personlig träning online om du vill komma igång med din träning hemma eller där det passar dig. Läs mer om vår PT Online.

PT Online