fbpx

Äta efter träning

Äta efter träning

Efter träning står kroppens muskelceller med öppna armar, redo att ta emot ny energi och byggstenar. Så vad ska man äta efter träning, och vad är bra mat efter träning?

Vid träning bryter vi ned kroppen på muskler (protein), glukos (kolhydrater) och fett. Fördelningen av dessa avgörs av vilken typ av träning och på vilken intensitet den har utförts. Det är med god kost och kvalitativ sömn som vi bygger upp vår kropp och tar den till nästa nivå efter utförd träning.

Vad ska man äta efter träning?

Vad som bryts ned är som tidigare skrivet beroende av träning men det all träning har gemensamt är att det är påfrestande för kroppens muskulatur och därmed proteinnedbrytande. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt mycket protein efter träning. Effekten av proteinintag i samband med träning avtar dock en del vid tillräckligt högt proteinintag över en dag. Det vill säga, om du ätit mycket protein under dagen är det inte lika viktigt att äta efter träning. Därför är kosten (maten vi äter på tallrik) den största påverkande faktorn.

 

Hur snabbt ska man äta efter träning?

Ligger man på kaloriunderskott, är man i en träningsperiod med hög volym eller ska man träna samma muskelgrupper inom 24-48 timmar så rekommenderar vi att protein, i form av mat eller kosttillskott, intas inom 15-60 minuter efter genomförd träning. Det kan även finnas en fördel med att äta snabba kolhydrater efter träning om du behöver de muskler som du har tränat för att prestera igenom inom 24 timmar (t.ex. vid en fotbollsturnering).

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om hur du kan anpassa din kost för att få ut maximalt av din träning så kontakta oss via mail eller telefon så startar vi med en kostnadsfri konsultation där vi kan hjälpa dig att nå just dina mål.

äta efter träning