• 08-55 10 99 33
  • Kontakta Oss

    Låt oss hålla kontaktenX

    ADRESSEastmansvägen 15, 113 61 Stockholm

    LÄMNA ETT MEDDELANDE

    Sending your message. Please wait...

    Thanks for sending your message! We'll get back to you shortly.

    There was a problem sending your message. Please try again.

    Please complete all the fields in the form before sending.

VÅR BLOGG

Artikel: Omega-3

Det finns inget magiskt kostillskott, men om det hade funnits ett så hade det varit omega-3. Omega-3 är ett tillskott som passar alla individer oavsett ålder och aktivitetsgrad som inte får i sig tillräckligt med omega-3 från kosten.

omega 3 a

Vad är omega-3?

Omega-3 är en av de två essentiella fettsyrorna (tillsammans med omega-6). Att de är essentiella betyder att är livsnödvändiga och att vi måste inta ämnet via föda då kroppen inte själv kan producera ämnet. Omega-3 är en fleromättad fettsyra (det är även omega-6). Det finns tre typer av omega-3-fettsyror:

DHA

EPA

ALA

DHA och EPA är långkedjade omega-3-fettsyror som främst finns i fisk och skaldjur medan ALA är en kortkedjad omega-3-fettsyra som främst finns i växter (t.ex. linfrö).

 

Omega-3 och omega-6

Precis som med livet så eftersträvas balans, en balans mellan omega-3 och omega-6. Ingen av dessa är mer eller mindre av godo eller ondo utan det är förhållandet emellan dem som är det viktiga. Dagens moderna kosthållning överlag rik på omega-6 och fattig på omega-3 vilket missgynnar balansen emellan dem. Det ideala förhållandet emellan omega-3 och omega-6 ligger på 1:1, dvs ett lika intag av dessa två fettsyror. Forskning har dock visat upp ett förhållande på 1:10-20 i I-länder med västerländsk kosthållning. Därför läggs det extra vikt i dagens samhälla på att öka intaget av omega-3.

 

I livsmedelsbutiker ses allt oftare varor med märkningen ”omega-3 berikat” vilket kan leda en till att tro att man får ett mer balanserat förhållande emellan omega-3 och omega-6. Tyvärr så är dessa varor oftast berikade med omega-3 från vegetabiliska källor så som raps-, majs-, soja- eller solrosolja. Då det är DHA- och EPA-fettsyrorna vi vill åt och dessa återfinns i fisk och skaldjur så hjälper inte det ”omega-3 berikade” livsmedlet oss då det till största del innehåller ALA.

 

                                        Omega-3 (Påverkan)   Omega-6 (Påverkan)

Blodkärl                           Vidgar                                 Drar samman

Celltillväxt                       Hämmar                              Stimulerar

Luftvägar                         Vidgar                                 Drar samman

Inflammationer         ´      Minskar                               Ökar

Smärta                            Minskar                               Ökar

Klibbighet hos                 Minskar                               Ökar

blodkroppar

Som ni ser handlar det inte om bra eller dåligt utan om balans

 

Hälsoeffekter av omega-3

Sänker triglycerider (blodfetter) och

Sänker LDL-kolesterol vilket därmed minskar risken för åderförkalkning.

Sänkande effekt av blodtryck.

Motverkar hjärtarytmi

Motverkar blodproppar

Motverkar fettavlagring i blodkärlen

Motverka kroniska inflammationer

Ökad kväveoxid som påverkar tillväxten av nya blodkärl.

Förbättrad insulinkänslighet

Motverkar fettinlagring (pga. insulinkänslighet)

Ökad frisättning av fett

omega 3b 

Vad kan omega-3 göra för mig som atlet? 

  • Minskad inlagring av kroppsfett. Omega-3 hjälper cellmembranen att fungera optimalt. Det betyder fler insulinreceptorer och att mer energi lagras i muskelcellerna och mindre lagras i fettcellerna.
  • Ökad fettförbränning. Omega-3 stimulerar lipolytiska gener för effektivare användning av fettsyror som bränsle.
  • Lindrar inflammation och krämpor orsakat av träning. Omega-3 har dokumenterat antiinflammatoriska egenskaper.
  • Ökat fokus under träning. Omega-3 ökar blodflödet till hjärnan samt stärker den kognitiva förmågan.
  • Motverkar stress och muskelkatabolism. Omega-3 minskar aktiveringen av stresshormoner. Vid upplevd stress produceras därmed mindre kortison från kortisol.

 

Rekommenderat intag:

Flertalet studier har visat att ett intag på cirka 1,2 till 1,4 gram EPA/DHA per dag kan motverka de faktorer som framkallar inflammationer, metaboliska störningar och kardiovaskulär sjukdom. Detta motsvarar 3-5g vanlig omega-3 från fiskolja. Observera att personer med övervikt samt äldre bör öka sitt intag utöver dessa rekommendationer eftersom deras upptag är sämre. Många ledande experter rekommenderar i dessa fall omkring 3 gram EPA/DHA per dag (10-11gvanlig omega-3).